Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Икономическите санкции срещу Афганистан трябва да бъдат прекратени, казал Ван И на виртуална среща на външните министри от Г-20 в сряда, посветена на Афганистан, цитиран от китайското Министерство на външните работи.

Афганистанските валутни резерви са национално богатство, което трябва да принадлежи на народа на страната и да бъде използвано от нейния народ, а не да бъде употребявано за разменна монета за упражняване на политически натиск върху Афганистан, е казал Ван И.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс е разрешил в сряда отпускането на 45 млн. долара жизненоважна подкрепа за Афганистан от Фонда за реагиране при извънредни ситуации, съобщи Асошиейтед прес.

От своя страна Световната здравна организация предупреди, че Афганистан е изправен пред непосредствена хуманитарна катастрофа, защото хиляди здравни заведения са без финансиране за медицински доставки и заплати на персонала.

Грифитс също заяви, че "ще бъде трагедия да се допусне системата за доставки на медикаменти за Афганистан да се разпадне".