Софийският градски съд наложи втората най-лека мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 5000 лв. на данъчния служител Яне Якимов.

Инспекторът по приходите в НАП е обвинен, че е поискал 600 лв. подкуп от земеделски производител, който не му издал касова бележка на пазара в "Младост 1". Угрозата била да затвори сергията му.

Завчера прокуратурата се похвали с удара срещу Якимов, който "поискал дар от А. Р. в качеството му на земеделски производител - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва".

По още по-забележителен начин данъчният приел рушвета в... "служебно помещение - коридор на Централно управление на Национална агенция за приходите".

Това било документирано.

Любопитно е, че обвинянието е по доста тежкия текст за подкуп (чл. 302 от НК) - точно както случаят с Десислава Иванчева, за който на първа инстация тя получи 20 години затвор - разликата е само в размерите (чл 302а в нейния случай, който в крайна сметка не издържа, б.р.).

"Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че Якимов е извършител на престъплението, но към този момент няма опасност той да се укрие, тъй като има постоянен адрес, на който живее с майка си.

Малка е и вероятността да повлияе на разследването или да извърши друго престъпление, тъй като е неосъждан, срещу него не са водени никакви наказателни производства, няма и дисциплинарни наказания в службата", съобщават от СГС.

Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок.