Годината е 2013-а. Лятна сесия на Европейския парламент в Страсбург. България се тресе от протести. Подпалило ги е предложението на правителството на Пламен Орешарски депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен собственик Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

С колежката ми от националното радио Диана Чепишева препускаме по коридорите на Европейския парламент в Страсбург. Гоним кого мислите? Самия Ги Верхофстад, лидер на групата на либералите в Европарламента. Тогава тази група се казваше Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), днес се казва "Обнови Европа" (ОЕ).

Това е европейската партия и група в Европейския парламент,  която се изказва най-непримиримо против корупцията, национализма, дискриминацията и най-пламенно се застъпва за върховенството на закона, правата на човека и особено - на малцинствата и на ЛГБТ общностите. Част от нея е и българското Движение за права и свободи (ДПС).

Та, гоним ние Ги, а той бяга. Завива по коридорчета. Спотаява се в затворени за медиите зали. Крие се в кабинети. Само и само да не го попитаме какво мисли за съпартиеца си Делян Пеевски, който тогава стана Скандалът на България и до днес продължава да бъде част от него.

По-късно все пак успяваме да "заковем" мосю Верхофстад на негова пресконференция и въпреки усилията на говорителя му да ни "отсвири" успяваме да зададем П-въпроса си.

Той се измъква с лаконичен и формален отговор. Пеевски е вътрешен въпрос на ДПС и АЛДЕ няма да се меси на сестринската си партия в решаването му.    

Година по-рано, Верхофстад и групата на АЛДЕ организират публично изслушване в Европейския парламент в Брюксел за плурализма и свободата на медиите в България (въпреки недоволството на евродепутатите от ДПС). Но когато нещата опират до Пеевски, и АЛДЕ, и тяхната еврокомисарка „желязната" Нели Крус заемат пилатопонтийска поза - не искат да вземат страна в "борба между олигарси" и то - на калния български терен.

Във въздуха увисват въпросите: какво общо има демокрацията с олигархията? И какво прави олигарх в този антиолигархичен АЛДЕ?

Вчера и онзи ден една от най-изтъкнатите колежки и съратнички на Ги Верхофстад, холандката София ин 'т Велд беше в София - познайте защо: естествено, от тревога за корупцията и свободата на медиите в България. 

На пресконференция тя изрази дълбока загриженост по тези два въпроса и смъмри Европейската комисия, че отгоре-отгоре е наблюдавала страната ни. 

"Има прекалено много безнаказаност за корупцията, каза София ин 'т Велд. - Разследването, предявяването на обвинения и осъждането за корупция за нас е проблем в България“. 

„На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но, като видите пропастта между това, което е на хартия и това, което всъщност е в действителност, не мога в тази връзка да не проявя крайна критичност към Европейската комисия, която видимо много повърхностно извършва своите проверки и със сигурност трябва да ги засили“, добави тя.

След 10 години в Брюксел няма европейска партия, която да ме изненада с "пропаст" между думите и делата си. Бих се изненадал по-скоро от липсата на такава пропаст.

И либералите не могат да ме изненадат, като си спомня как този еврофедералист Верхофстад покани в групата им едни осиротели откъм група италиански евродепутати, които тогава искаха да вадят страната си от еврозоната и бяха в компанията на идеолога на Брекзит Найджъл Фараж.

Никоя от партиите в Европейския парламент не може да ме удиви с двуличие или с целесъобразно поведение. Те са в кръвта им.

Но не това е важното. По-важно според мен е, че на вчерашната пресконференция в София никой не попита Софи ин 'т Велд какво мисли за американските санкции по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски и Илко Желязков - и двамата от ДПС, т.е. и от "Обнови Европа".

Никой не я попита и за протестиралите 10 месеца българи, които сочеха ДПС като част от подлежащото на „изчегъртване" статукво.

Никой не я попита нито за „Росенец", нито за ТЕЦ Варна.

И за ролята на ДПС в българската правораздавателна и правоохранителна система - особено в прокуратурата и следствието.

Никой!

Защо не попитах аз? Защото не ме пуснаха в залата. Сам си бях виновен. Местата бяха ограничени заради COVID мерките, а аз не се бях регистрирал навреме. Когато видях записа на пресконференцията, беше късно. 

Но да си бил в тази зала и да не питаш европейската съпартийка на санкционирания Пеевски как има очи да се изказва за корупцията в България,  значи да отиваш на събитие без никаква подготовка. Значи пишеш за неща, от които хабер си нямаш.

При това положение 112 място е високо за България в таблицата на "Репортери без граници". И не Пеевски е виновен за него.

В тази страна всеки идиот, всеки мошеник и всеки гьонсурат може да прави успешна пропаганда. Тук няма памет, която да пречи на това.