Фотофиниш на изборите за Бундестаг в Германия или процент и половина разлика? В 21:15 часа местно време резултатите от изборите, които се проведоха днес в страната, показват, че двете основни партии се приближават и най-вероятно кой ще е следващият канцлер ще се реши едва след седмици, когато стане ясно и с кого биха се коалирали либералите от Свободната демократическа партия и Зелената партия.

И ГСДП, и ХДС започват сондажи за преговори с третата и четвъртата сила в парламента. Все още не е ясно дали Левицата ще прескочи бариерата и ще остане в Бундестага - засега резултатът ѝ е 5%, колкото е прагът.

Зелената партия печели 13,5%, либералната Свободно-демократическа партия – 11,7%, „Алтернатива за Германия“ 10,5%, Левицата 5%.

Според тези резултати има три възможни варианта за управляваща коалиция  - голяма коалиция от ГСДП и ХДС, този път водена от социалдемократите, коалиция между социалдемократите, либералите и зелените и коалиция между консерваторите, либералите и зелените. Големият страх, че в Германия на власт може да дойде Левицата в коалиция с ГСДП и зелените засега отпада – трите партии нямат достатъчно гласове, за да имат мнозинство. Ако Левицата падне под 5%, колкото е прагът за влизане в Бундестага, няма да бъде парламентарно представена.