Очаква се през следващата година вече да има одобрени ваксини, които са адаптирани за актуалните варианти на коронавируса.

Това съобщи директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред BGONAIR.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, като най-голям дял са иРНК ваксините - над 3,7 млн. са доставките от "Пфайзер". Тя е и най-прилаганата – над 1,5 млн. дози от нея са поставени в страната.

"За излишните количества ваксини се търсят варианти за даряване и препродажба, за да не се стига до унищожаване. Целият ЕС стигна до момент, в който има излишък от дози. България успя да дари ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина, на Северна Македония, на Бангладеш", посочи Кирилов.

България няма притеснения за обезпечаването на третата доза. Миналата седмица беше оповестено становището на експертен съвет кои групи от населението и кога да се имунизират с допълнителната доза.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на "Санофи" (Sanofi), съобщи още директорът на лекарствената агенция. ЕМА извършва преглед на данните от предклиничните изпитвания, както и от изпитванията във фази 1 и 2. Очаква се в края на годината да бъде издадено разрешение за употреба.