Германските социалдемократи ще се опитат да съставят коалиция заедно със Зелената партия и либералната Свободно-демократическа партия. Това заяви кандидатът им за канцлер Олаф Шолц.

„Избирателите ясно заявиха кой очакват да ги управлява в следващото правителство. И зелените и либералите имат значително увеличение на гласуващите за тях в сравнение с предишни избори, затова посланието на избирателите е ясно – това са трите партии, които трябва да управляват“, заяви Шолц.

„Християндемократите не само загубиха значителна подкрепа, но и получиха посланието, че трябва да са опозиция, а не в управлението“, допълни още той, обръщайки се индиректно към съперника си от ХДС Армин Лашет. Тази сутрин Лашет заяви, че въпреки че е втора сила, ХДС ще се опита също да води преговори за коалиция и ако бъде предпочетена пред социалдемократите, то консерваторите ще управляват отново.

В същото време различни организации в ХДС поискаха оставката на Лашет като председател на партията заради провала на изборите.

Според преброяването до обяд социалдемократите (ГСДП) печелят изборите с 25,7%, като са успели да вдигнат резултата си с повече от пет процента в сравнение с изборите през 2017 г. тогава получиха едва 20,5%. 

ХДС пък отбелязва историческа загуба – най-ниският резултат на избори в историята на федералната република със само 24,1% от гласовете. През 2017 година за тях гласуваха 32,9 на сто от избирателите, така че сривът е огромен. 

Зелената партия взима 14,8%, което е голям скок в сравнение с 2017, когато за тях гласуваха 8,9%. Но въпреки това екопартията остана под очаквания резултат от над 20 процента. Либералната СвДП печели 11,5% и подобрява резлутата си от 2017, който тогава бе 10,7%. 

Една от големите новини на тези избори е изпадането на „Алтернатива за Германия“ до пето място в Бундестага. Популистите спечелиха този път само 10,3%. През 2017 взеха 12,6%- те вече няма да са най-голямата опозиционна партия. 

Другата голяма новина е падането под 5-процентовата бариера на Левицата. Бившите комунисти не успяха да прескочат бариерата за Бундестага, но въпреки това ще бъдат представени в него заради сложната избирателна система, която комбинира пропорционалното гласуване с гласуването за отделни депутати. Три мандата спечелиха бившите комунисти и това им дава право да участват със собствена фракция в Бундестага. 

За първи път от 60 години в Бундестага представител ще има и партията на датското малцинство. „Южно-шлезийският съюз“ спечели един директен мандат и вкарва един депутат с него, който ще е независим. Също за първи път в парламента влиза и транссексуална жена. Теса Ганзерер става депутат от Зелената партия чрез листата от Бавария. Всъщност в Бундестага вече е имало транссексуален депутат, но той обяви, че е такъв чак след мандата си, докато Ганзерер влезе в кампания открито.

В Бавария Християн-социалният съюз понесе също големи загуби. Коалиционният партньор на ХДС взе само 32,8% и загуби над 6% в сравнение с предишните избори.