Започва операция по разтоварване и след това по извеждане на заседналия преди дни край Камен бряг плавателен съд "Вера Су". Това съобщиха днес от Министерството на околната среда и водите. 

От там обаче признаха и че има индикации за замърсяване на водата около кораба. Витиеватото съобщение на "Басейнова дирекция "Черноморски район" твърди, че "резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 25 септември до товарния кораб Vera SU в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара, са показали, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба".

Проверките обаче продължавали. 

Иначе - на място вече пристигна повижен плаващ кран, който в момента се укрепва, по информация на бТВ. Очаква се, че вечерта на днешния ден ще пристигне и друг кораб, на който да бъде прехвърлен товара от азотен тор от заседналия съд. 

Освен кран обаче, помощният кораб кара на борда си и пакетираща машина, тъй като товарът на "Вера Су" е в насипно състояние. Според експерти машината може да пакетира до 1 тон на минута. 

От МОСВ бяха категорични - държавата ще си търси парите за цялата тази операция от собственика на кораба.