Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи, че МТСП прави разчети за различни варианти за увеличение на минималната работна заплата през следващата година. 

В ефира на "Нова телевизия" Гълъб Донев посочи, че скок от 650 лева до 760 лева, както иска КНСБ, е твърде висок и не е обвързан с другите компоненти, които определят минималната заплата, но не изключи, че се работи и по такъв вариант.

По думите на министъра отдавна се води разговор между социалните партньори и държавата за механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Той посочи, че нарастването на доходите, включително и на пенсионерите, изпреварва инфлацията, която към момента е малко над два процента. А доходите растат от началото на годината средно с 14 процента, казва Донев, цитиран от БТА.

Гълъб Донев заяви, че България е отворена икономика и като такава се влияе от случващото се на европейския пазар, важното е българските граждани и бизнес да понесат цените на стоките и услугите.

По думите му социално слабите в България са широка група, общо 345 000 са тези с право на помощ за отопление, около 200 000 са одобрените до момента за енергийното подпомагане, а около 65 000 са хора с увреждания, безработни и деца, които получават месечна помощ.

Донев припомни, че цените на тока за бита се определят от КЕВР, от януари предстои ново определяне на цените, като явно ще има покачване. Помощта за отопление тази година е по-висока, започна и изплащането й на 15 септември, отбеляза той.

Месечният й размер е увеличен от 99,16 лева на 104,71 лева. Общата сума, която хората ще получат за целия зимен сезон, е 523,55 лева. Плащането на цялата сума ще е еднократно. 

Кандидатстването продължава до 31 октомври. При преценката за отпускането на помощта не се вземат предвид ковид добавките към пенсиите.