УЕФА обяви, че спира опитите да накаже три от клубовете, обявили се за сформирането на Суперлига миналата пролет - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус".

Останалите девет се отказаха още при спирането на проекта, което стана едва 48 часа след обявяването му. Трите последни обаче продължават да настояват, че могат да го осъществят и вече от месеци водят съдебни битки с европейската футболна централа.

Тя започна процедура, целта на която бе да накаже сурово още неразкаялите се отцепници, като се твърдеше дори за изваждане от евротурнирите, ако не се откажат от намерението си. Те обаче заведоха дело в мадридски съд и неотдавна той постанови, че УЕФА няма право да ги санкционира.

Сега решението е на Апелативната комисия в Нион - процедурата спира, никакви наказания не могат да бъдат наложени.

Според специалисти това е "гол" за "Реал", Барса и Юве в битката с УЕФА, най-малкото ръцете им са развързани да продължават да работят по Суперлигата и да се надяват един ден да се отделят наистина.

По-рано тази година останалите девет клуба, шест водещи английски плюс "Милан", "Интер" и "Атлетико" (Мадрид), се съгласиха на колективна глоба в размер на 30 милиона евро. Парите се очаква да бъдат удържани от постъпленията им от евротурнирите и ще отидат за подрастващите. Освен ако и те не си потърсят правата по съдебен път.

Трите гранда от Испания и Италия дасега са освободени от глоби.

Наскоро президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че няма да се откаже от опитите си за вземане на мерки с цел предотвратяване на "цинични проекти" като Суперлига в бъдеще.