Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет е подал оставка пред новоизбрания парламент, на други държавни органи, установени от основния закон и на съдебната власт.

Това тълкуване на основния закон даде Конституционният съд (КС), съобщава lex.bg.

Повод за него беше мораториумът, който 45-тото Народно събрание наложи над определени действия на вече подалия оставка пред него кабинет "Борисов-3".

Както е известно целта, с която беше взето решение на парламента, беше да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите (пълния текст на решението на Народното събрание виж тук). На практика обаче то имаше и много други последици.

Една от тях беше, че блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаване на служебен.

КС беше сезиран от депутати от ГЕРБ. Освен задължителното тълкуване на Конституцията, те поискаха съдът да отмени и самото решение за налагане на мораториума. То обаче отдавна не действа и днес КС е отклонил това искане.