На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това обяви почти сензационно преди два дни проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН и доскорошен депутат от ИТН.

Във вторник по бТВ проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН и началник на проф. Чорбанов, обаче опроверга твърденията му. 

„Получи се недоразумение. Проф. Чорбанов, може би, защото е политик, недовърши изречението си. Той ще представи ваксината на световен конгрес по ваксинология. На този форум ще представи своята идея и докъде са стигнали в момента", обясни проф. Петрова.

Тя уточни, че разработването на ваксина продължава, но е много далеч от готов препарат.

Разработването на ваксината върви по план – завършва проектът с институт „Пастьор“, добре върви и работата и с Фонд „Научни изследвания“. Като научни резултати са постигнати доста неща, но флакон с ваксина не можем да представим. Има прототип, даже два прототипа, но не са тествани на хора, все още вървят експерименти с мишки“, каза още тя.

За да има клинични изпитвания, трябва да се ангажира голяма фармацевтична компания. С българските предложения случаят не е такъв.

"Може би след година ще бъде готов и вторият прототип", каза тя. Ваксината се разработва и под формата на инжекция, и под формата на спрей, но още не е ясно дали ще има реваксинация, колко дозова ще бъде, "всичко това е в ход на изследване". "Новото при нея е, че е протеинова, мултиепитопна, т.е. да действа срещу различни варианти и срещу нововъзникващи коронавируси. В този смисъл всяко научно знание, което е получено в тази област, е полезно, защото това няма да е последната пандемия в света. Да се надяваме, че при следваща пандемия ние ще сме толкова напред, колкото фирмите "Модерна" и "Пфайзер".

 
"Разработка ще има и тя ще бъде успешна, но готова българска ваксина – не", повтори още проф. Петрова.
 
COVID  е смъртоносно заболяване., напомни отново тя.

Данните за смъртността от коронавирус у нас са обезпокоителни – на седмична база има над 70 починали на ден. Вече трябва да сме уверени, че това е смъртоносно заболяване… Това трябва да покаже, че задължително трябва да се ваксинират всички, които все още се колебаят“.

Тя напомни, че България продължава да е държавата с най-нисък процент ваксинационно покритие. Според нея именно на това се дължи и високата смъртност от вируса. Проф. Петрова даде пример с Израел, където тя е в пъти по-ниска.

Нейният съвет към преболедувалите COVID-19 е да се имунизират след 6-8 месеца заради новите варианти на вируса.

По думите й на защита от ваксината може да разчитаме над година и половина.