"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 октомври да стане 80,28 лв./MWh.  За септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh. Това означава, че поредният месечен скок ще бъде от порядъка на около 16% и следва тенденцията за средно увеличение между 15 и 20 процентни пункта.

От БТГ все пак отново подчертават, че цената на синьото гориво се очаква да бъде с около 20% по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси.

На днешното открито заседание на КЕВР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите тенденции на европейските газови пазари. В резултат на повишеното търсене поради възстановяването на европейските икономики от началото на 2021 г. цената на синьото гориво е отбелязала рекорден ръст. 

Само за последния месец цените на синьото гориво на тези пазари е нараснала с над 50% и към вчерашния ден са достигнали 77 евро/MWh. Поради недостатъчните количества газовите хранилища в Европа са запълнени на 70%, което е значително по-малко от обичайната средна норма за периода – 90%.

Крайното решение ще се вземе на първи октомври. Важно е да се знае, че тази цена засега не рефлектира върху сметките за парно, защото за бита тя е фиксирана. Това обаче ще се промени от първи януари. Очаква се увеличение на ток, парно и топла вода от отколо 20%.