Концертите, организирани от неправителствената организация "Глоубъл ситизън", събраха обещания за над 1,1 милиарда щатски долара в подкрепа на борбата със световната бедност и климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Инициативата се случи на шест континента в рамките на 24 часа в събота. В нея се включиха множество известни личности. Целта беше да се насочи вниманието към теми като крайната бедност, климатичните промени, равния достъп до ваксини срещу коронавируса и да бъдат набрани средства в помощ на разрешаването на тези глобални проблеми.

В инициативата се включиха и принц Хари, и Меган Маркъл.

 

Франция обеща да предостави 60 милиона дози ваксини на развиващите се държави, а компании - да засадят 157 милиона дървета из целия свят.

Ангажименти за предоставяне на ваксини поеха властите в Хърватия и Ирландия след отправени многобройни призиви от известни личности, сред които бяха принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Те се включиха от нюйоркския Сентръл парк.

САЩ ще предостави 295 милиона щатски долара за хуманитарни цели на държави, които са най-тежко засегнати от пандемията.

Благотворителни организации се ангажираха да предоставят средства в подкрепа на УНИЦЕФ и други организации, които работят с деца в бедните държави. Общо около 500 милиона щатски долара се очаква да бъдат предоставени по различни проекти в подкрепа на крайно нуждаещите се.

Много глобални компании дадоха обещания да намалят вредните емисии почти до нула до 2050 г.

В инициативата на "Глоубъл ситизън" от различни градове из целия свят се включиха Елтън Джон, Ед Шийран, Доджа Кет, Били Айлиш, "Колдплей", Дженифър Лопес, Стиви Уондър, Адам Ламбърт, Деми Ловато, "Уан рипъблик", Кайли Миноуг, "Дюран Дюран" и други.