"Тютюнът мухлясва, скоро може да стане непродаваем заради валежите и влагата, което да обрече хиляди граждани на глад". Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в изявление от парламентарната трибуна. Той изтъкна, че това може да се случи заради закъснението на кампанията по изкупуването на тютюна.

"Вчера ние бяхме на власт. Имаше протести и срещу нашето управление. Само за един ден 7000 души блокираха българо-гръцката граница. Наши народни представители отидоха на протеста и не бяха посрещнати радушно. Проблемът не е партиен", каза Местан.

Той определи средните изкупн цени като "възмутитено ниски" - около 4 лв. на кг.

Аз съм син на тютюнопроизводители, максималното количество произведено от едно семейство е един тон. По 4 лв. - 4 000 лв. Нормативно признатите разходи са 2 400 лв. Остават 1 600 лв. приход за едно семейство остават. Дори само един член на семейството да е регистриран трябва да плати осигуровки за 1 702, 80 лв. Доходите на семейството не са достатъчни за покриването на задълженията към държавата. Трябва да вземе 103 лв. на заем. Трябват надпартийни усилия за решаване на системните проблеми на отрасъла,

каза Местан. Според него в нито една европейска държава няма такава тотална либерализация.

Местан бе подкрепен с декларация и от БСП. Тя бе изчетена от бившия външен министър Кристиян Вигенин, който като депутат от Благоевград очевидно вече е навлязъл и в тази тематика. "Парламентарната група на БСП се солидаризира с протеста на тютюнопроизводителите. В предишяни си мандат ГЕРБ обяви война на тютюнопроизводителите. Обрича хиляди хора на мизерия", заяви Вигенин.