Шефът на "Морска администрация" капитан далечно плаване Живко Петров е освободен от длъжност заради инцидента със заседналия кораб край Камен бряг.

Това съобщи на извънреден брифинг пред медиите транспортният министър в служебното правителство Христо Алексиев. 

Според Алексиев кап. Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. 

Мястото му ще бъде заето от капитан далечно плаване Венцислав Иванов. Горивото от кораба е източено, каза Алексиев.

Лошото време спира освобождаването на Vera Su.

Ако времето се влоши и вълните разбият плавателния съд, имало план за евакуация на екпажа от 9 души.

"В момента времето е лошо, вълнението е около 3-4 бала, което затруднява укрепването на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа. Търсим прозорец от по-добро време, за да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви", допълни министърът.

Министърът уточни, че се работи по пет сценария за безопасно извеждане на кораба Vera Su.

"Установени са контакти с три фирми, които работят по план. Разработва се вариант товарът да бъде изнесен с хеликоптери, тук се наблюдава отново времето. Вариант е с кран да се опита да се разтоварва, но която и да е технология, трябва да се съгласува с МОСВ. Има и вариант с машини, които са за зърно, но го проучваме все още", изброи Алексиев.

Министърът говори и за саботаж, като имало две линии - едната от администрацията, друга от партии.

"Аз казах, че няма да позволя саботаж на държавата, защото има и втора линия на саботаж. Разбирам, че е предизборна кампания, но на първо място трябва да се гледа държавният интерес, а не партийния интерес. Имаше доста изказвания и сигнали в ЕК, че има замърсяване. Това е срещу държавата. Трябва да сме по-разумни, когато ги правим тези неща", каза той.

"От страна на администрацията за мен по-скоро са неадекватни действия. Имам съмнения за определени търговски и лобистки намеси, но нямам достатъчно факти, за да го заявя", добави Алексиев.