ЦИК е отказала да регистрира партията "Българско лято" на Васил Божков за предстоящите парламентарни избори. Това каза говорителят на комисията Росица Матева.

Решението е взето на 29 септември и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

В съобщението е записано, че към заявлението за участие не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение.

Централната избирателна комисия намира, че не са изпълнени и изискванията за платен депозит от партията в размер на 2500 лв., според чл. 129 от Изборния кодекс, въпреки че в подадените документи фигурира банков документ за внесен такъв.

Партията на Божков имаше подобен проблем и за изборите през април. Тогаа Софийски градски съд регистрира партията, но прокуратурата протестира решението. По-късно Върховния касационен съд се произнее в полза на "Българско лято", но партията нямаше как да се яви на вота, защото срокът за подаване на документи в ЦИК беше изтекъл. Формацията на Божков участва на тези избори чрез "Българско национално обединение".

ЦИК обмисля нова обществена поръчка за допълнителни усторйства за гласуване. Вече имаше такава за 1600 устройства, но тя бе прекратена, защото предлаганите цени бяха твърде високи. В момента се обсъжда дали новата проъчка да е за 1600 машини или за повече, защото се прогнозира по-висока избирателна активност.