Беларуските служби за сигурност са задържали 50 човека по обвинения в обида на държавен служител или подстрекателство към обществена омраза след инцидента със стрелба, при който бяха убити мъж, работещ в сферата на информационните технологии, и офицер от КГБ, съобщи днес правозащитната група "Вясна-96", цитирана от Ройтерс.

Тя каза, че "очевидно арестите са свързани с коментари в постове в социалните медии за смъртта на Андрей Зелцер и офицер от КГБ".

Беларуското министерство на вътрешните работи засега не е коментирало тази информация.

Според властите служители на КГБ са застреляли във вторник 31-годишен мъж, след като той им оказал съпротива. Те не разкриха неговата самоличност.

От базираната в САЩ софтуерна компания "ЕПАМ Системс" потвърдиха в изявление до Ройтерс, че убитият мъж е неин служител.

"Въпреки че човекът, който беше убит, не беше идентифициран от нито един официален източник, ние можем да потвърдим, че. . . (той) е бил служител на "ЕПАМ Системс", пише в изявлението.

Допълва се, че "компанията няма информация това лице някога да е имало някакво друго гражданство или статут на пребиваване извън Беларус".