Днес „Газпром“ е започнал да доставя газ на Унгария по дългосрочен договор, подписан на 27 септември, по газопровода „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) и тръбопроводите в Югоизточна Европа, предаде ТАСС.

Както холдингът съобщи по -рано, бяха подписани общо два договора с общ обем до 4,5 милиарда кубически метра на година, като срокът на всеки от тях е 15 години.

През 2020 г. „Газпром“ продаде на Унгария с 8,6 милиарда кубически метра газ. Това е вторият по големина показател за последните 12 години.

В навечерието на сключването на споразумението Украйна обяви разочарование и обеща да се свърже с Европейската комисия (ЕК), за да даде тя оценка за съответствието на това споразумение с европейското енергийно законодателство. ЕК заяви, че проучва възможните последици от новия дългосрочен договор между Унгария и „Газпром“ за доставка на газ за страната.

По-рано генералният директор на украинския оператор „ГТС Украйна“ Сергей Макогон заяви, че Киев се опасява от значително намаляване или пълно спиране на транзита на газ за Унгария през Украйна, тъй като новото трасе за доставки през Турция и Балканите заобикаля Украйна.

Украйна загуби възможността да внася природен газ от Унгария чрез „виртуален обратен ход“ поради прекратяването на транзита на руски природен газ през украинската територия към унгарската страна, казва днес в съобщение на „ГТС Украйна".

„Като се вземе предвид фактът, че вносът на природен газ от Унгария е осъществен чрез виртуален реверс (обратен поток - б.р.), няма възможност за внос от Унгария без транзит“, се казва в него.

Компанията потвърди, че транзитът на газ за Унгария е прекратен от 07:00 часа местно време в петък.

„Заявления за транзит на газ не бяха получени, въпреки факта, че капацитетът от Украйна за излизане към Унгария беше договорен за цялата газова година (от 01.10.2021 г. до 30.09.2022 г.) в размер на 24,6 милиона кубически метра на ден“, съобщава „ГТС Украйна.

От ноември 2015 г. Киев престана да купува пряко руски газ, заменяйки го с така наречения виртуален реверсивен газ от Европа. Това значи, че Украйна официално купува газ от европейски компании, но всъщност взема част от транзитираното гориво, което отива от Русия към Европа. По този начин този газ физически не преминава западната граница на Украйна, но се отчита като внос от Европа.

Цената на газа в Европа при откриването на търговията на 1 октомври отново счупи исторически рекорд и почти достигна 1200 долара за 1000 кубически метра, съобщава още ТАСС, позовавайки се на данни на борсата ICE.

Ноемврийските фючърси в складово-разпределителния център TTF в Холандия при откриването на търговията на 1 октомври за първи път достигнаха 100 евро за мегаватчас или 1199,44 долара за 1 000 кубически метра.

Една от причините за рязкото увеличение може да бъде спадът на газовия поток през газопровода „Ямал-Европа“ тази сутрин до около 0,5 милиона кубически метра в час в сравнение с 2,2 милиона кубически метра на час вчера. Онзи ден капацитетът за доставки по тази тръба на 1 октомври не беше изкупен по договорите „ден напред“.

По -рано тази седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1000 долара за 1000 кубически метра. м, а след това $ 1100.

Председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милер заяви по -рано, че изоставането в пълненето с газ в европейските подземни хранилища и нарастващото търсене на газ са довели до факта, че цените на този вид гориво в Европа са счупили рекорди и може да надхвърлят стойностите си в близко бъдеще, посочва ТАСС.