Прогресивните демократи в Камарата на представителите на САЩ отказаха да подкрепят инфраструктурен план за 1 трилион долара, предложен от собствената лидерите на собствената им партия, с което я принудиха да отложи гласуването му.

По-лявото крило на групата настоява да бъдат гласувани 3,5 трилиона долара и наред с разрушените пътища и мостове в страната, да бъдат отделени пари за здравната система, борбата срещу климатичните изменения и редица социални програми. 

Разделенията в Демократическата партия се изострят заради паритета на демократи и републиканци в Сената - 50 на 50. При равенство след вот в горната камара, решаващ се оказва гласът на вицепрезидента на САЩ (към момента демократката Камала Харис). При пълен консенсус в Демократическата партия това би означавало, че демократите могат да изпълнят огромна част от предизборните обещания на президента Джо Байдън, особено след като предимството им в долната камара е по-голямо.

Проблемът е, че в опозиция на прогресивните стоят умерените демократи - като Джо Манчин (сенатор на Западна Вирджиния) и Кирстен Синема (сенатор на Аризона). Те вече спряха някои от по-амбициозните идеи на Байдън като повишаването на федералната минимална работна ставка на час до 15 долара.

"Никога не съм бил либерал, по никакъв начин", подчерта наскоро Манчин, цитиран от "Вашингтон пост". "Не обвинявам нито един от тези, които вярват, че са много по-прогресивни и по-либерални. Бог да ги благослови... Ако искат да постигнат своето - да изберат повече либерали".

Той все пак сподели, че е склонен да приеме план за 1,5 трилиона долара.

На съвсем другия полюс е популярният сенатор на Върмонт и двукратен кандидат-президент Бърни Сандърс, който предупреждава, че 1,5 трилиона долара не са достатъчни.

"Това би означавало унищожаването на жизненоважни програми за семейства от работническата класа", заяви Сандърс, който е сред архитектите на плана за 3,5 трилиона долара. "Очевидно няма да можем да направим за децата това, което трябва да се направи, няма да можем да направим за хората в старческа възраст това, което трябва да се направи. Не бихме могли да финансираме отпуските по семейни или медицински причини".

Според него трябва да се заделят повече средства и в борбата срещу глобалното затопляне.

"Планетата е поставена на карта. Имаме 4 или 5 години преди да бъдат нанесени непоправими щети и очевидно 1,5 трилиона долара няма да бъдат достатъчни, за да направим това, което е необходимо".

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси бе поставена между чука и наковалнята. Трябваше да избере дали, въпреки заканите на прогресивните демократи, да постави инфраструктурния план на гласуване и да рискува да направи Демократическата партия за смях година преди междинните избори за Конгрес. Или да отложи гласуването в долната камара, което може да ядоса умерените демократи като Манчин и Синема.

Тя се спря на второто и предостави на прогресивните демократи в Конгреса най-значимата победа след избирането на Байдън. Но преговорите за инфраструктурния план продължават и войната за умерените демократи със сигурност не е изгубена.

"Тази седмица бе постигнат голям напредък и сме по-близо до споразумение от когато и да било", каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Тя обаче призна, че все още няма сделка "и ще имаме нужда от известно допълнително време, за да свършим работата".

В четвъртък - последния ден от финансовата 2021 г. - САЩ успяха да избегнат парализа на федералното правителство, след като Камарата на представителите и Сенатът приеха със закон временен бюджет до 3 декември.