Обозначаване на местата с мобилни камери, минимално участие на полиция, което се свежда само до монтирането им, готовност при евентуално съдебно обжалване да се представя цялата документация за нарушението, метрологичен надзор на самите снимащи устройства...

Това са някои от предлаганите промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които ще се направи пореден опит фишовете от мобилните снимащи устройства на КАТ пак да бъдат узаконни.

Както е известно, със свое тълкувателно решение от началото на годината Варховният административен съд обяви за незаконни електронните фишове, когато нарушителят е заснет с мобилна камера. Оттогава КАТ ползва скъпите устройства като най-обикновени радари - нарушителят се спира и му се пише акт. Вносители на новото предложение, сред които са Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов, Корман Исмаилов и Вили Лилков (РБ) и Явор Хайтов (БДЦ) посочват, че това е формирало чувство на безнаказаност у водачите. Посочва се още, че установените нарушение  са намалели с 280 000, загинали са 43 души повече, а средната скорост в страната се е вдигнала с 10-15 км/ч.

Мотивите на съда бяха свързани с това, че когато камерата не е стационарна, не може да се изчисти съмнението за евентуална недобросъвествост от полицая, който я обслужва. Затова едно от залегналите нови предложения е при съдебно обжалване директорът на регионалната полиция да изпраща цялата преписка в Районния съд със съпроводително писмо, в което се посочват доказателствата в подкрепа на обжалвания електронен фиш, както и информация за участъка от пътя с описание на мястото и географски координати, действащото ограничение на скоростта, посока на движение на автомобила, схема и т.н.

Отделно министърът на вътрешните работи ще е длъжен да разпише специален регламент, по който да се използват мобилните устройства. Целта е ролята на служителя на МВР да се свежда само до монтирането и демонтирането им. 

В чл. 189 ал. 4 на ЗДвП: "При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган..." и т.н., след думата "заснето" се довабя и "автоматизирано", предвиждат още вносителите.

Всички участъци от пътя, на които има мобилни камери, трябва да бъдат обозначени със знаци, оповестени в средствата за масово осведомяване или на сайта на МВР.

Важна част от предлаганите промени е нашето МВР най-после да създаде Национален център за контакт с цел улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътно-транспортните произшествия. Това се чака отдавна, но още не е факт. С думи прости, то ще ни помогне да получаваме и да даваме на европартньорите ни данни за нарушения, извършени от техни граждани у нас и обратното - от българи зад граница.

По този ред, независимо къде сте се провинили, ще получите в родината си акт, ако сте извършили някое от следните нарушения на пътя: 

- употреба на алкохол или наркотици;

- преминаване на червено;

- движение в неправилна пътна лента;

- движение в бус-лента;

- движение в аварийната лента;

- превишена скорост;

- говорене по телефон без "хендсфри";

- шофиране без колан или каска (ако сте на мотор);

- превозване на деца без задължителните обезопасителни системи.