Идния петък, на 8 октомври, всички погледи ще бъдат насочени към Осло, където ще бъде обявен лауреатът на Нобеловата награда за мир, припомнят световните агенции.

Миналата година лауреат беше Световната програма по прехраната. Според директора на Института за изследвания на мира, базиран в Осло, - Хенрик Урдал, тази година няма очевиден фаворит в традиционния смисъл на термина. Организации, защитаващи свободата на словото, като Репортери без граници или Комитетът за защита на журналистите, са сочени като евентуални фаворити. Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска би могла също да бъде отличена сама или с нейните колежки Мария Колесникова и Вероника Цепкало.

Но Нобеловият комитет, връчващ наградата, може да реши да я присъди и на някои, свързан с климатичната кауза, например на шведската тийнейджърка Грета Тунберг.

Кандидатите за отличието са 329. Смятаните за фаворити доскоро Световната здравна организация и програмата за ваксиниране на най-бедните страни в света срещу коронавируса КОВАКС изгубиха точки след полемики и забавяне в разпределянето на ваксинационните дози.

През годините е имало и най-невероятни предложения за Нобеловата награда за мир. Сред тях са например Хитлер, Сталин, Мусолини, Слободан Милошевич, но също и Майкъл Джексън.

И докато всички очакват обявяването на новия лауреат, прочутият Нобелов институт в Осло, където се подбират и приемат всяка година лауреатите, е закъсал финансово и търси съдействие от норвежкия парламент, отбелязва Франс прес. Персоналът се е стопил, приходите са намалени, няма пари за пенсии, разказва Олав Ньолстад, директор на института.

В института се събират от 1905 г. петимата членове на Нобеловия комитет, номиниран от парламента, съгласно завещанието на Алфред Нобел. Годишната дотация на института - 5,3 милиона шведски крони (520 000 евро), предоставяна от Нобеловата фондация, е непроменена от осем години. Самата Нобелова фондация пък управлява наследството на Алфред Нобел, чиято стойност сега превишава 5 милиарда шведски крони. Фондацията надзирава различните нобелови комитети и им плаща сума, която би трябвало да покрие разходите по работата им.

Според директора на Нобеловия институт в Осло след две или три години наличните средства в неговата хазна ще се изчерпат и сградата може да бъде обявена за продан. Персоналът от осем души е сведен на 5 души. Две библиотекарки от института са се захванали и поддръжката на градините към него, след като договорът с ландшафния дизайнер е бил прекратен. Накрая щедър съсед е предложил да поеме поне този разход.

В самата Нобелова фондация назрява идеята за раздяла със сградата, която излиза скъпо, споделя нейният директор Видар Хелгесен. Но директорът на Нобеловия институт смята това за ужасна идея и моли норвежкия парламент да предостави на ведомството му по 8 милиона норвежки крони (780 000 евро) на година. Подобно финансиране обаче може да се използва в бъдеще като средство за натиск от една или друга политическа група. В самия парламент искането на Нобеловия институт не предизвиква ентусиазъм. То може да се обсъди през есента, но всички си спомнят за казуса с китаеца Лю Сяобо. През 2010 г. той бе обявен за Нобелов лауреат за мир, което подразни Пекин. В резултат на това Китай замрази за известно време двустранните дипломатически отношения с Норвегия и вноса на сьомга, мислейки, че норвежкото правителство е отговорно за Нобеловата награда, присъдена на дисидента. Сега Осло не иска пак да се стигне до подобно объркване в момент, в който Китай и Норвегия преговарят за важно споразумение за свободна търговия.

БТА