Близо 4000 души са задържани и отведени в център за задържане на мигранти в Триполи като част от кампания на силите за сигурност, проведена в либийската столица от министерството на вътрешните работи, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Министерството посочи, че е започнало кампания срещу "пласьори на наркотици, трафиканти на алкохол и нелегални мигранти" в западния квартал на Триполи, Гаргареш.

Властите публикуваха снимки на бронирани автомобили и полицейски коли, докато служители на службите за сигурност извършват арести.

Часове по-късно бе съобщено, че център за задържане на мигранти в близък квартал е приел "4000 нелегални мигранти от различни националности" след акцията.

На мигрантите са осигурени медицински грижи, като предстои те да бъдат разпределени между няколко мигрантски центъра, посочи министерството.

Според преобладаващите коментари в социалните мрежи обаче центровете за задържане на мигранти в Либия обаче са места с ужасяващи условия, където те биват изнудвани, насилвани и малтретирани.

Либия се превърна във важен транзитен маршрут за мигранти, насочили се към Европа по море, откакто страната бе обхваната от хаос след бунта от 2011 година, свалил от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.

От години ООН и правозащитни организации многократно предупреждават, че мигрантите в Либия рискуват да бъдат подложени на изтезания, сексуални злоупотреби и трафик на хора, а центровете за задържане са нехигиенични, претъпкани и обитателите им често се сблъскват с експлоатация и насилие.