Наемането на чужда фирма, която да издири парите, изчезнали от Корпоративна търговска банка (КТБ) и евентуално да върне част от тях, може да стана само след изрично съдебно решение. Това казаха пред Клуб Z депутати в кулоарите на парламента. Идеята за наемането на подобна фирма възникна малко след като докладът на БНБ установи, че от КТБ липсват 4,2 млрд. лв. Те бе лансирана от Мартин Димитров (Реформаторски блок) и подкрепена от Екатерина Захариева, вицепремиер в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки.

Съдебното решение е необходимо, за да може евентуално наетата фирма да запорира активи и финанси на КТБ. Депутати обясниха, че без това решение фирмата няма да може да направи нищо, дори да стигне до парите.

Решението трябва да дойде от Софийски градски съд (СГС), който гледа делото за несъстоятелност на КТБ. В края на ноември обаче това дело бе спряно от СГС. Причината е висящото дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу отнемане на лиценза на банката от страна на БНБ.

Делото за фалита в СГС ще може да продължи едва след окончателно произнасяне на ВАС по всички жалби на две инстанции. Чак след това съдът ще определя и началната дата на неплатежоспособността.

В петък от трибуната на парламента Йордан Цонев (ДПС) заяви, че БНБ вече е направила някои стъпки за наемането на чужда фирма, която да проследи къде са отишли лиспсващите парти от КТБ. Според депутати обаче тази фирма няма как да бъде наета от БНБ, а това трябва да стане чрез фонда за гарантиране на влоговете.