Григор Димитров изигра един от най-силните си мачове за годината (може би само този с Доминик Тийм на "Аустрелиън оупън" бе по-добър), но въпреки това не успя да достигне до финала на турнира в Сан Диего.

Той отстъпи пред норвежеца и №10 в света Каспер Рууд в страхотен като качество на тениса сблъсък - 4:6, 6:4, 4:6. На моменти Димитров игра като в най-силните си дни срещу един от хитовете на сезона. Той не е излизал на финал от 2018 г., когато загуби от Роджър Федерер в Ротердам.

Първият пробив направи Григор Димитров - 2:0. Не последва обаче затвърждаване, а бившият №3 в света имаше аванс от 40:15 на своя сервис гейм. Така малко след това се стигна до изравняване.

В тези минути на Каспер Рууд му се получаваше всичко - той "поставяше" топката на линиите, показваше отлична защита, позволяваше си и трикови удари. Това принуждаваше Димитров да действа на ръба на риска, а това доведе до грешки. Макар и с малко, той отстъпваше на нивото на най-доброто представяне на състезател от топ 10.

До 4:4 двамата печелеха подаванията си без проблеми. Първи този път се пропука Гришо - 4:5 след няколко ефектни разигравания, а Рууд грабна сета не след дълго.

Вторият сет започна добре за скандинавеца, спечелил четири турнира само тази година - аванс от 2:1 с нов брейк. Тук Димитров вдигна качеството на представянето си, притисна по-младия си съперник и се възползва от втория брейк бол - 2:2.

Рууд започна да прави грешки. При 5:4 нашият представител, пак подкрепян от много българи край корта, нанесе нов и решителен удар, така успя да изравни сетовете. С разнообразните си действия Григор Димитров съумя да разклати противника си.

След втората част последва по-дълга почивка заради влизане на 10-ия в световната ранглиста в съблекалните. Дали заради това или за друго, но Димитров направи две двойни грешки и след слаб сервис гейм се оказа догонващ. Но пак последва бърз отговор с брилянтни отигравания - 1:1.

Пробивите продължиха обаче. Григор беше много стабилен на първи сервис в първите два сета, но прояви колебания. Така след още по една размяна се стигна до 2:2. Димитров първи поправи това и реализира гейма на началния си удар - 3:2. Рууд изравни бързо.

За жалост дойде ред на нов брейк, след като първата ни ракета сбърка не толкова труден удар (непредизвикана грешка) - 3:4. До края драма нямаше, което осигури шанс за Рууд за нова титла. На финала той ще спори с Камерън Нори, изненадващо победил с 2:1 сета след обрат водача в схемата Андрей Рубльов.

Положителен турнир за Григор Димитров, малко не му достигна за финал.