От Партията на европейските социалисти (ПЕС) са отказали да приемат АБВ в редовете си заради участието й в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов. Това потвърди в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, който е член на формацията на Георги Първанов. По същите причини на Калфин е отказано да се включи и в групата на социалните министри от Партията на европейските социалисти.

АБВ не е кандидатствала за членство в ПЕС, но е ясно, че такова ще й бъде отказано. Европейските социалисти вече приеха декларация, с която осъждат правителството на Борисов заради колаборацията му с Патриотичния фронт.

"Няма формален отказ, с изключение на това, че очевидно председателят на Партията на европейските социалисти (бившият лидер на БСП Сергей Станишев) е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в мрежата на социалните министри. Повечето от тях ги познавам от години, включително и председателят им, работим от години с тях", обясни Калфин. И добави: "Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми и да ги размахваме из европейските институции. Управлението на половин Европа се състои от политически партии от различни политически семейства. С такива безсмислени упражнения не помага на държавата".