Срокът на годност на ваксините може да се удължаван. Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът на препарата на "Пфайзер"/"Бионтех"може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната дози, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен.

Това обясни в понеделник по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни, обясни още той.

"Това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван.
В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респективно сега той е до декември", добави шефът на лекарствената агенция.

Не като Богдан Кирилов мислят обаче от Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония, които унищожават 13 000 от дарените от България 51 480 дози “Пфайзер”. Причината - и техният срок на годност изтекъл в края на септември.

Близо 6,6 милиона от разрешените в ЕС ваксини са доставени у нас до момента. Около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори и с други държави, процедурата е тежка.

Доставките ва ваксини ще бъдат до 2023 г.