До май тази година Франсис Хауген работи като анализаторка на данни в най-голямата социална мрежа в света - Facebook. Тогава напуска, след 2 години работа за Зукърбърг, но отнася със себе си и стотици документи и вътрешни изследвания, които изтичат в последните няколко седмици през американския вестник "Уошингтъп Поуст".

Франсис Хауген е на 37 години, компютърен инженер и с магистратура по бизнес мениджмънт от Харвард. Работи за технологични компании като Google и Pinterest през последните 15 години. През 2019 г. започва работа във Facebook. През 2021 г. решава, че ще напусне, защото няма шанс да промени нещата в компанията отвътре - но "трябва да направя това по систематичен начин, трябва да взема достатъчно, така че никой да не поставя под въпрос, че това е вярно".

Снощи Хауген разкри самоличността си в предаването "60 минути” по Си Би Ес и обобщи разкритията си за Facebook в пространно интервю. 

В основата на разкритията й е фактът, че Facebook знае отлично простичък факт за социалните мрежи - постовете, включващи омраза, насилие и дезинформация са най-популярни и водят до най-много внимание от страна на потребителите. А това значи повече печалби за компанията. Поради това, хората на Зукърбърг не полагат достатъчно усилия да спрат подобно съдържание.

Едно от вътрешните изследвания например сочи, че в рамките на тази година модераторите ще успеят да премахнат само между 3 и 5% от постовете с омраза, и около 0,6% от постовете, които показват или призовават към насилие. Официално обаче компанията твърди, че се справя много по-добре.

"Когато живеем в информационна среда, която е пълна с гневно, омразно, поляризиращо съдържание, то подкопава нашето гражданско доверие, вярата ни един в друг, нашето умение да се грижим един за друг. Версията на Facebook, която съществува днес, разкъсва нашите общности и води до етническо насилие по света", обяснява Хауген.

Пример за това е Мианма, където през 2018 г. военните използваха Facebook, за да започна геноцид срещу хората от етноса рохинджа.

За изборите в САЩ Facebook създават специален отдел - "Граждански интегритет" (Civic Integrity). След вота обаче го премахват, по думите на Хауген, защото "минахме през изборите, нямаше бунтове, може да се оттървем от това". Месец по-късно идва атаката срещу Капитолията, организирана през социалните мрежи.

През 2018 г. Facebook променя алгоритмите си за пореден път - по-точно тези, които решават какво да излезе в т.нар. Новинарски поток (News feed). Социалната мрежа има огромен избор какво да представи пред потребителите, но повечето виждат 50-100 парчета съдържание, когато седнат да скролват за няколко минути на ден. 

Ако преди алгоритъмът е работил в голяма степен на случаен принцип, сега той предлага това, което ще доведе до най-много реакции, коментари, споделяния. А вътрешните изследвания сочат, че до това води най-вече съдържанието, което съдържа омраза и предизвиква гняв и други силни емоции.

"Facebook осъзна, че ако променят алгоритъма така, че да е по-безопасен, хората ще прекарват по-малко на сайта, ще кликат на по-малко реклами, и ще носят по-малко приходи", обобщава Хауген.

Според нея никой във Facebook не е нарочно злонамерен - просто системата ги окуражава да действат така.

Друго вътрешно изследване засяга втората социална мрежа на Зукърбърг, закупена преди няколко години - Instagram. То сочи, че според 13,5% от младите момичета, ползващи приложението, то води до влошаване на суисидните мисли. 17% от тийнейджърките пък твърдят, че употребата му води до влошаване на проблемите им с храненето.

"Съчувствам на Марк. Марк никога не си е поставял за цел да направи платформа за омраза. Но той е позволил да се вземат решения, чиито странични ефекти водят до поляризиращо съдържание, съдържание с омраза да бъде разпространявано повече", заявява Хауген.