Седем румънски граждани са сред жертвите на самолетната катастрофа в неделя в периферията на Милано, съобщи румънското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

Сред жертвите са румънският милиардер Дан Петреску, съпругата му Доротеа Петреску и 30-годишният им син Дан Щефан Петреску.

Дан Петреску е един от най-богатите хора в Румъния. 68-годишният предприемач е притежавал хипермаркети и търговски центрове (Metro and Real), имал е интереси в Unicredit Bank Romania и в холдинга Rocar. Петреску също има германско гражданство и бяга от родината си по време на управлението на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, като се връща след 1989 г. Състоянието му се оценява между 1 и 3 милиарда евро.

Самолетът е бил управляван от сина, който е бил и собственик на летателната машина, закупена през 2015 г. съвместно с Владимир Кон, бивш акционер на футболния клуб "Динамо".

Летателният апарат е летял към Олбия, Сардиния, където ги очаквала 98-годишната майка на Дан Петреску, за да празнуват кръщене. Той се разбил пет минути след излитането в ранния следобед в Сан Донато Миланезе - предградие на Милано с около 30 000 жители.

Самолетът се е запалил, след като се е ударил в празна офис сграда, в която се е извършвал ремонт. Тя се намира в близост до метростанция Сан Донато, която прави връзка с Милано. В околността има и паркинг за автобуси.

Едномоторният самолет е "Пилатус ПС-12", който може да бъде използван за превоз на товари и на максимум девет пасажери. Националната агенция за въздушна безопасност на Италия разследва случая.