Първият (за много и единствен) капитан Джеймс Т. Кърк - легендарният американски актьор Уилям Шатнър - ще бъде сред първите туристи в космоса, обяви частната космическа компания Blue Origin.

На 12 октомври компанията на Джеф Безос, собственикът на Amazon, ще изпрати Шатнър, вицепрезидента си Одри Пауърс, и двама съоснователи на големи технологични компании в орбита. Това ще е вторият туристически полет на ракетата New Shepard, с която самият Безос пътува за пръв път през юли.

Шатнър в ролята на емблематичния капитан Кърк.

Шатнър, който вече е на 90, ще стане най-възрастният човек, летял в космоса, надминавайки Уоли Фънк, който на 82 постави този рекорд в предишния полет на Blue Origin.

Актьорът за пръв път пътува сред звездите на малкия екран през далечната 1966 г. в първия "Стар Трек". В този фундаментален фантастичен сериал той изигра капитана на "Ентърпрайз" в петгодишна мисия с една цел - "да отиде смело там, където никой не е ходил досега". Сериалът бива прекъснат преди да добие истинската си популярност през 70-те, но след това легендарната поредица избухва и Шатнър изиграва Кърк в още 7 филма на големия екран. После продължава своята кариера във филми, сериали, издава и 8 музикални албума.

Поредицата пък заживява свой живот, с общо 8 сериала през следващите 5 десетилетия, два от които се излъчват в момента. 

През 2011 г. Шатнър записва специално съобщение за екипажа на космическата совалка "Дискавъри", тогава закачена за последен ден към Международната космическа станция. Съобщението е заигравка с легендарния му монолог от началото на всеки епизод на стария Стар Трек.