През 2010 г. Мая Бобева-Атанасова става майка за втори път – този път на момиче. Тогава се задържа вкъщи за по-дълго. Грижи се съвестно за децата си, но всекидневието ѝ се струва доста монотонно в сравнение с обичайното за нея жонглиране с по няколко оперативни задачи всеки ден през предходните години.

„Ти можеш да си останеш вкъщи и да лежиш, но умът не може да спре, когато си бил на високи обороти дълги години“, разказва Мая, която дотогава е била изпълнителен директор на сп. „Мениджър“. „Имах нужда от проект, [да правя нещо], и реших, че може би сега пък мога да се захвана с нещо, което ми е супер интересно.“

Нуждата от професионално предизвикателство, с което да може да се занимава от вкъщи, подтиква Мая да съчетае двете си основни страсти – четенето и децата. Така през 2010 г. тя „ражда“ отново – на бял свят се появява изд. „Клевър бук“.

Да помагаш на децата да учат с кеф

„Клевър бук“ е плод на съвместните усилия на Мая и Анна Атанасова, нейна колежка от екипа на сп. „Мениджър“. Желанието им е да помогнат на децата да открият магията на четенето сред морето от сериали и всевъзможни други развлечения, достъпни на малки и големи екрани, и да научават нови неща, докато се забавляват.

„Най-лесно се учи чрез игра. Трябва да ти е интересно и приятно“, обяснява Мая. „Четенето на текст развива въображението, но по-малките деца много бързо и инстинктивно учат чрез движение, чрез участие в самата история.“

Мая Бобева-Атанасова, съосновател и управител на изд. „Клевър бук“

Първо пускат т.нар. активни карти, които провокират малчуганите да развиват логиката, концентрацията, въображението и съобразителността си, докато рисуват, търсят разлики, откриват скрити предмети и решават задачи. Картите са изтриваеми и могат да бъдат използвани отново и отново с приложения маркер или с маркер за бяла дъска. Първите два комплекта са „100 игри за деца на път“ (за деца над 3 г.) и „Игри и загадки за големи деца“ (за деца над 7 г.).

„Докато се разхождам с детето си в квартала, една майка с друга количка ме среща и казва: „Леле, ако знаеш какви неща има в нашето магазинче. Имаха пет бройки, всичките съм ги купила, утре ще докарат още пет“. И ми показва нашите карти“, спомня си Мая с усмивка.

Малко по-късно излиза и първата книжка с логото на „Клевър бук“ – „Моли и вълшебното килимче“. Подобно на активните карти, тази книжка отново се придържа към концепцията за активно учене. 

Мая и Анна бързо съзират потенциал в още една посока – издаване на авторски продукти.  Причината: родителите и децата в България имат специфични нужди, които картите и книгите, идващи от други страни, невинаги могат да задоволят. Например Мая посочва, че много родители нямат голямо доверие на родната образователна система и затова търсят книги, игри и други образователни материали, с които децата им да запълват времето си извън училище по смислен начин.

Освен авторски карти „Клевър бук“ издава и авторски книги като „Рей и промяната“ и „(Не) Искам да ходя на градина“, чиито текстове са дело на Мая, и книги за родители като „Ние с мама“ на Надежда Генчева и „Детската градина – щастливо място“ на Теодора Пампулова.

„Доставя ми искрено удоволствие да измисляме нови неща и децата да им се радват, да ги ползват с кеф“, казва Мая и допълва, че продуктите на „Клевър бук“ се търсят и от родители на деца със състояния като аутизъм, учители и психолози.

(Не)очаквано добри решения

По думите ѝ създаването на собствен бизнес е било по-лесно за нея от това да работи за друг.

 „Когато си наемен служител в голяма корпорация, много бавно се вземат решения, промяната е по-трудна, има страх от грешки, докато при собствения бизнес – „Да го направим ли?“. „Да, правим го“. Ако сбъркаме, правим си изводите и продължаваме напред – няма спиране, всичко е много простичко и бързо. Със сигурност е трудно – първо бяхме само двете, разрастването на екипа също си носи своите усложнения, – но тази бързина на вземане на решения е критично важна, за да е успешен един бизнес.“

Мая посочва три основни фактора за успеха на „Клевър бук“: предлагане на иновативни за България продукти като активните карти, поетапно надграждане според обратната връзка от клиентите и адекватни инвестиции и решения относно развитието на бизнеса. 

Едно от най-важните решения създателките на „Клевър бук“ вземат през 2015 г. Тогава те са на прага да отворят своя книжарница. Намират помещение и само трябва да подпишат договора, но се отказват, защото преценяват, че е по-разумно да инвестират в създаването на електронен магазин. Преценката им излиза правилна, защото скоро след това фирмата изпада в няколкомесечни ликвидни затруднения.

Ако бяхме отворили книжарница, не знам дали щяхме да издържим финансово, обобщава Мая. 

Също толкова съдбоносно за бизнеса е и решението на двете през 2019 г. на инвестират в оптимизирането на своя електронен магазин. Пускат обновената платформа през ноември 2019 г. Когато четири месеца по-късно България официално влиза в противоепидемичен режим, магазинът поема безпроблемно засиления трафик.

В търсене на нови пазари

За да стартират издателството, Мая и Анна инвестират по 10 000 лева лични средства. Мая се затруднява да си спомни за конкретни предизвикателства във връзка с утвърждаването на бранда и привличането на верни клиенти. Всъщност най-тежкият удар за издателството няма нищо общо с дейността на бизнеса, а се изразява в загубата на Анна, която през 2020 г. губи битката си с онкологично заболяване.

Днес екипът на „Клевър бук“ се състои от шестима души. Те си поделят отговорностите според знанията, опита и интересите си, но се стремят да са взаимозаменяеми, защото не могат да си позволят лукса да наемат служители за всяко звено. Получават допълнителна подкрепа от сътрудници на свободна практика. А на последната Алея на книгата в София през септември на щанда на издателството помагат и две тийнейджърки – едната е дъщеря на художничката, а другата – на бивша служителка на фирмата.

 „Годишно издаваме между 12 и 20 нови заглавия. За голямо издателство е малко, за малко издателство е много, но на нас ни е по-мярка. Преценили сме, че това е удачният за нас ритъм, защото в крайна сметка един нов продукт трябва да го произведеш, да го маркетираш – има си много работа“, казва Мая.

За момента в портфолиото на „Клевър бук“ има около 200 продукта. Сред най-търсените са картите „Играя и уча“, чрез които децата се запознават с буквите, числата, парка и детската градина, и книгите от поредицата „Аз се уча да чета“, които учат децата как да бъдат по-добри и по-смели посредством истории, поднесени на подходящ за възрастта им език и с чувство за хумор. Интерес предизвикват и книги като „Всичко за приятелството“.

„Страхотна книга, много я харесвам, защото в нея се казват неща, за които някак си не говорим с нашите деца. Не знам колко родители говорят целенасочено с децата си какво значи да си приятел, какво значи някой да ти е приятел. В тази книга се обяснява [точно това].“

Повече от десетилетие след появата на „Клевър бук“ Мая е удовлетворена от свършената досега работа. Категорична е обаче, че ако искаме децата в България да четат повече, да учат с любов и да израстват като възпитани, уверени и активни граждани, ще са нужни по-задружни усилия и по-мащабни политики и действия на държавно ниво.

Оттук насетне Мая, която вече е майка на три деца, планира да развива „Клевър бук“ в три основни посоки: издаване на все по-адекватни за времето и нуждите на децата образователни продукти, генериране на повече онлайн продажби и засилване на присъствието на чуждестранни пазари както чрез продажба на авторски права, така и чрез директни продажби на преведени и адаптирани авторски продукти през платформи за електронна търговия. „Клевър бук“ вече може да се похвали с продадени авторски права в страни като Естония, Чехия, Унгария, Румъния, Италия, Русия, Турция, Китай и Бразилия.

А ако всичко върви по план, Мая и компания скоро ще зарадват родителите и с тематичен подкаст.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).