Преброяването на населението върви бавно – едва 78 на сто от хората са се преброили до момента, а крайният срок е неделя, 10 октомври, заяви на прескоференция шефът на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Още едно удължаване на срока няма да помогне, а и данните ще станат неактуални, каза той.

Най-малко преброени имало в Студентския град в София, в Сливен (едва 63,8% преброени) и в Кърджали (66,8% преброени). В Студентския град преброените на място са едва 3 на сто, като нямат данни за тези, които са сторили това по електронен път.

Отличници са областите Видин, Монтана и Кюстендил.

"Населението в ромските квартали не гледа медиите, които вие представлявате, а предимно гледа чужди телевизии, където не се рекламира преброяването", каза Сергей Цветарски пред събралите се журналисти.

Много преброители със сключени договори са се отказали в последния момент, за да не се заразят с коронавирус, като само в София липсват 600 души и се търсят резерви.

Шефът на НСИ се оплаква и от грубо отношение към преброители. В пернишко село дори гражданин стрелял с газов пистолет по преброителка, която вече е дала показания в МВР.

"МВР ни оказват голямо въздействие - извинете, съдействие", заяви Цветарски, предупреждавайки гражданите да се държат възпитано.

Освен че ще попадне под ударите на закона, стрелецът и всеки друг грубиян ще бъдат глобени със 160 лева.

В резултат на кампанията до момента онлайн са предали данните си 2 404 000 българи, а други 2 771 000 са били посетени и преброени на хартия от преброител.