"Демократична България" не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове".

Това се казва в декларация на коалицията от днес. Макар да не се назовава конкретно за какво става въпрос, поводът е описан: "с оглед избягване на спекулации във връзка с изявленията, че в едно бъдещо управление представители на "Демократична България" биха получили една или друга позиция".

Миналата неделя председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще предложат на ДБ, както и на "Изправи се БГ! Ние идваме" подписването на своеобразно предкоалиционно споразумение, което да служи за база на коалиционно такова след вота на 14 ноември. Петков дори видя министерски постове - Министерство на правосъдието да отиде при представител на дясната коалиция, а социалното - на коалицията около Мая Манолова, Татяна Дончева, Отровното трио. Ден по-рано същото заяви и Дончева, като допълни, че икономическите ресори трябва да бъдат поети от "Продължаваме промяната".

"От наша гледна точка процесът по формиране на управление следва да стъпи на ясни и цялостни програмни ангажименти и политическо позициониране и може да започне след като има резултат от изборите, определящ мандатоносител.

Позициите в изпълнителната власт са поемане на отговорност при ясни гаранции, че могат да бъдат реализирани поетите пред избирателите ангажименти – на база на конкретно коалиционно споразумение. Ето защо, "Демократична България" не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове", се посочва в декларацията.

И още:

"Както и досега, и в следващия парламент Демократична България ще бъде гарант за прилагане на най-добрите коалиционни практики и ще настоява за ясни мнозинства, основани на конкретно разписани ангажименти и за съгласувано излъчване на фигури, чиито професионални и граждански биографии предполагат наличието на капацитет да се справят с поставените задачи.  

Единствено гласът за това "Демократична България" да получи ролята на мандатоносител в следващото Народно събрание гарантира възстановяване на парламентарната република и пълноценната демокрация в България".