Папа Франциск заяви днес, че се срамува от неспособността на Католическата църква да се справи със случаите на посегателства срещу деца във Франция.

Светият отец изтъкна, че Църквата следва да е "безопасен дом за всички".

"Искам да кажа на пострадалите, че съм натъжен, натъжен съм от травмата, която им е била причинена. Искам да изразя също срама си, срама ни от това, че Църквата твърде дълго е била неспособна да ги постави в центъра на грижите си", каза Франциск на седмичната си обща аудиенция, цитиран от Ройтерс.

Папата заяви това ден след като бяха оповестени данните от доклад на френската Независима комисия за разследване на сексуалните престъпления.

От 1950 до миналата година 216 хиляди деца и подрастващи са станали обект на педофилски посегателства от духовни лица от френската Католическа църква, става ясно от публикуван днес доклад на Независимата комисия за разследване на сексуалните престъпления, извършени в църквата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Броят на пострадалите набъбва до "330 хиляди, ако добавим случаите, в които посегателствата са били извършвани от миряни, които работят в църковни институции", изтъкна председателят на комисията Жан-Марк Сове.

"Тази статистика е повече от тревожна, тя е скандална и не може да остане без последици", категоричен бе Сове.

Католическата църква е проявявала "до началото на първото десетилетие на 21 век дълбоко, да не кажем жестоко, безразличие по отношение на пострадалите" от педофилски посегателства, каза още Сове, който оглави разследващата комисия през 2018 г.

От 1950 г. до първото десетилетие на 21 век "на пострадалите не им вярват, не ги изслушват, смята се, че малко или повече те са провокирали случилото се", заяви Сове, който разкри заключенията от работата си пред епископата, религиозните ордени и представители на асоциации на пострадали от сексуалното насилие.

Комисията, която се състои от 22 души, подчерта, че става дума за явление със системен характер. Органът призова Църквата да признае отговорността си за случилото се.

Френският епископат на Католическата църква изрази днес срама и шока си от разкритията за случаите на сексуално посегателство срещу деца и подрастващи от духовни лица и поиска прошка от пострадалите.