Тема №1 в днешното заседание на Столичния общински съвет очаквано бе скандалното назначение на бившия главен секретар Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат - поне в очите на опозицията.

Независимият Борис Бонев от "Спаси София" предложи кметицата Йорданка Фандъкова да обясни защо е приютила уволнения заради полицейското насилие на протестите Иванов. Той бе подкрепен и от опозицията в лицето на "Демократична България", която също обяви назначението за скандално.

"Кметът Фандъкова дължи отговори пред софиянци и общинските съветници защо назначи човек с толкова спорно минало за шеф на тази изключително важна общинска длъжност”, отбеляза Бонев.

От "Демократична България" прочетоха декларация на групата, в която подчертаха как Фандъкова е назначила Иванов "тихомълком, без съобщение до медиите, вероятно с надеждата да не се разчува".

"Като главен секретар на МВР Ивайло Иванов не само защити бруталните действия на полицията при потушаването на мирните протести на българските протестиращи. Той твърдеше и продължава да го прави, че органите на реда са се справили перфектно с опазването на обществения ред.

Перфектно според него беше да се извличат младежи от протеста на случаен принцип. Да се завличат с белезници под колоните на Министерски съвет. Да бъдат ритани. Полицаи да скачат с кубинки върху телата им. Да се пребиват журналисти. И след това данните от насилието да се крият, а нарушителите да бъдат прикривани и поощрявани с минимални наказания", отбелязаха от ДБ.

Според тях назначението е "върховна наглост и безобразна демонстрация" на зависимостите на Фандъкова от нейния "опозорен лидер" Бойко Борисов.

"По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тази заповед трябва да бъде отменена незабавно, а София трябва да бъде освободена от примката на мракобесното управление ГЕРБ в противовес на волята на столичани за свобода, справедливост и демокрация. Това включва и оставката на самата Йорданка Фандъкова като безмълвен проводник на прищевките на Борисов."

Както винаги, управляващите от ГЕРБ-СДС и ВМРО пресякоха опитите на опозицията да потърси отговорност от Фандъкова. С обичайната практика - замеряне с правилника на Съвета.

"Очевидно не знаете какъв е правилникът и какви са процедурите. Става въпрос за назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета", опита се да обясни Малина Едрева от ГЕРБ.

Но явно усети, че това е довод в подкрепа на изслушването на кметицата. И продължи в друга посока с все по-неясна реч:

"Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти."

По-късно ГЕРБ излязоха и със становище - случаят на полицейско насилие е било плод на много проверки, дори и парламентарна комисия, налице са наложени наказания, минало е достатъчно време те да са заменени с по-строги.

Но уволнението на Ивайло Иванов било изцяло политическо.

"След политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани", твърдят управляващите.

Цел на ГЕРБ-СДС и Фандъкова било да "подредим" София.

"Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността."

Кметицата не коментира назначението вече четири дни. Утре се организира протест пред общината по повод скандалното назначение.