Лидерът на германския консервативен ХДС Алмин Лашет обяви, че ще подаде оставка. Причина з атова е най-вече лошият изборен резултат на партията. 

Лашет бе на поста председател на ХДС по-малко от 10 месеца, но като кандидат за канцлер на ХДС получи най-лошия изборен резултат на партията си в историята на ФРГ.

Решението му обаче означав и че вече няма почти никакъв шанс за ХДС все пак да успее да убеди Зелената партия и Свободно-демократическата партия да съставят коалиционно правителство начело с ХДС. Именно Лашет бе добрата връзка с либералите, без него преговори едва ли вече ще има.

В момента зелените и либералите правят първи сондажи за коалиция със социалдемократите. Въпреки че ГСДП спечели изборите, правителство ще състави онази партия, коят ополучи подкрепата на третата и четвъртата партия в Бундестага.

За поста председател на ХДС преди 10 месеца с лашет се състезаваха здравният министър Йенс Шпан, финансовият експерт Фридрих Мерц и бившият министър на околнат асреда Норберт Рьотген. Кой от тях сега ще поиска отново да се кандидатира за поста не е ясно. ХДС явно влиза в дълбока криза, от която няма да излезе скоро.