Важен компонент на имунния отговор, В-клетките на паметта, продължават да еволюират и да се засилват у преболедувалите COVID поне няколко месеца, докато при ваксинираните те са не толкова силни, съобщи Ройтерс, информира БТА.

Силните клетки на паметта произвеждат мощни антитела у преболедувалите, които могат да неутрализират нови варианти на вируса. При ваксинираните те се развиват само няколко седмици и не се научават да неутрализират новите варианти, пишат учени от университета "Рокфелер" в сп. "Нейчър".

Ваксините срещу COVID-19 произвеждат повече антитела от имунната система след преболедуване. Имунна система обаче превъзхожда ваксините, що се отнася до В-клетките на паметта.

Независимо дали антителата са образувани от преболедуване или от ваксина, нивата им спадат до шест месеца при много хора. В-клетките на паметта обаче остават в готовност да произведат нови при среща с вируса.

Преди това изследване почти нямаше сравнителни данни за предизвиканите от инфекция и от ваксина В-клетки на паметта.

Специалистите предупреждават, че ползата от по-силни В-клетки на паметта след заразяване въобще не компенсира рисковете, съпътстващи COVID-19.

"Макар и естествената инфекция да може да предизвика съзряване на антитела с по-широко действие от ваксината, естествената инфекция може и да ви убие - предупреждава ръководителят на изследването Мишел Нъсензвайг от университета "Рокфелер". - Ваксина няма да направи това и всъщност предпазва от риск от сериозно боледуване или смърт след заразяване."