Румен Петков нарече "груба интрига" изнесеното от БСП, че от ПЕС са отказали членство на АБВ. Всъщност от новата лява формация въобще не са пускали молба за членство, каза бившият вътрешен министър при Люба Кулезич в Нова тв. Той не разбирал защо истерията от Столетницата към тях продължава, а не е насочена примерно срещу ГЕРБ или някой друг. 

Водещата възкликна: "Ама какво му става на г-н Станишев?! Такава отмъстителност", но Петков каза, че не искал да го коментира. Всичко ставащо според него било преди всичко вредно за България и за лявото у нас и в Европа.

Според Петков става въпрос за ревност, след като АБВ за един месец постигнало неща, които БСП не е постигнала за 1 година управление - да преодолеят съпротивата на ГЕРБ за коледните добавки, да се повиши минималната работна заплата, в бюджета да бъдат предвидени 90 млн. лв. за социални дейности, от които 12 млн. лв. за майките.

"И това с в много голяма степен са заслуги на АБВ и лично на министър Калфин", каза той.

Според Петков, докато в БСП продължавал разпад, те ще продължават "опитите да се катерят по гърба на АВБ".

Тук водещата Кулезич неочаквано изрази разочарование от премерения му тон в студиото:

Л. Кулезич: Вие сте експресивен човек, разказвате хубави вицове... Сега сте толкова дипломатичен, че просто ме разплаквате!

Р. Петков: Не нося кърпичка, да ви изтрия сълзите.

Л. К. - ... Аз си нося

Р. П. - Подготвена сте за случая... Трогнат съм.

Запитан дали френският посланик Ксавие дьо Кабан трябва да бъде изгонен заради изказванията си за българския съд (както призова Волен Сидеров от парламентарната трибуна, б.р.), Петков каза, че има откровено лични симпатии към дипломата. На дьо Кабан му личало, че обича България, но във всички случаи обича Франция и отстоява нейните интереси тук.

"Ако имаме министър на правосъдието, да възложи в сряда проверка на Висшия съдебен съвет за Коиловци, когато дойдоха по нерегламентиран, престъпен начин служители на френските тайни служби. Част от тях опердашни, част простреляни... И съдът и прокуратурата ги пуснаха да си вървят. Хайде да възложи проверка на ВСС за случая Коиловци. Като ще иска правосъдие за всички, да видим там кой заслужава наказание за незакнно проникване на територията на страната, незаконно пренасяне на определени неща", каза Петков.

Той беше остър към Христо Иванов и втори път по повод текущите сканадли, сврзани с ВСС. "Той да не знае, че ВСС преди маса време е взел решение за нов софтуерен продукт, не говори добре за него", каза Петков, визирайки информацията, че тече процедура по ОПАК за подмяна на компрометираната система за случайно разпределение на делата Law Choive.

Петков обаче не се съгласи с водещата, че това е "коалиционно подритване".

"Ние като политически партии гледаме на съдебната система като на нещо, което трябва да бъде управлявано ръчно - с политически инструменти. Така ще направим груби грешки. Грешката ще бъде фатална и ще настъпят необратими процеси на демотивация", каза Петков.

Той още веднъж наблегна, че щом правосъдният министър говори за съдбна реформа, просто е време дебатът за нея да започне.

"Най-лесно е да поискаме оставка на този ВСС. Дайте да видим какво са направили? Преди 1 година са спечелили средства по европейски инструмент за нов софтуер. Отпреди близо година има решение и обществена поръчка... Нека да дадем възможност да бъде направена", защити той позицията на членовете на ВСС.

- Ама вие го гледате накриво - отбеляза водещата, визирайки Христо Иванов.

- Не съм го виждал, за да го гледам накриво или направо - поправи я Петков.

Петков каза още, че не би искал да се включва в "мистиката" около изчезването на Петко Сертов, но е изключително притеснително, че полицейските системи за видеоконтрол не работят както трябва.

Политикът още веднъж защити и позицията си, че България е изгубила от спирането на "Южен поток" и че до 40 години ще бъдем изтрити от картата на енергетиката.

"Чувам, че някой обясняваше, че да купуваме руска газ през Турция е по-евтино – това са разсъждения, които нямам медицинските познания да ги коментирам", заяви в типичния си стил Петков.