Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, съобщи кметицата на града Йорданка Фандъкова. Това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до здравното министерство и областния щаб, които вземат крайното решение.

232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина, добавя кметицата.

"Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия."

Притеснително е закъсняването на плащанията на лекари и персонал от COVID-отделенията в столицата с над 2 месеца, отбелязва още Фандъкова - и обещава общината да прати сигнал до НЗОК.

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани в страната, но актуалните данни сочат, че все по-малко са желаещите да се имунизират, т.е. - остават най-вече хората, които нямат намерение да се защитят от COVID-19. 

В тази връзка екипите за контрол на мерките в градския транспорт и търговските обекти се увеличават с три групи от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на общината.