Украйна и ЕС подписаха ключово споразумение за въздушен транспорт, отварящо пътя към общо авиационно пространство между тях, съобщи Европейската комисия.

Това стана по време на 23-ата среща между двете страни в Киев.

Целта на споразумението е постепенно отваряне на съответните авиационни пазари и интегрирането на Украйна в европейското общо авиационно пространство. Киев ще трябва да приведе своите правила и стандарти в съответствие с тези на ЕС в сферите на авиационната сигурност, управлението на въздушния трафик, сигурността, околната среда, икономическите регулации, конкуренцията, защитата на потребителите и социалните аспекти.

В резултат на подписаното споразумение всички авиокомпании от ЕС ще могат да обслужват преки полети до което и да било летище в Украйна. Същото важи и за украинските линии към Съюза.

Всички ограничения за полети между Украйна и ЕС ще бъдат премахнати. Клаузите за открита и честна конкуренция ще гарантират еднакви условия и за двете страни.

Споразумението започва да се прилага още от днес, въпреки че остава да бъде одобрено от двете страни.

Украйна се превръща във все по-важен авиационен пазар за ЕС. През 2019 г. тя е била 13-ият по-големина такъв пазар извън Съюза с 9,8 милиона пътници.