Гърция, Полша и Унгария са европейските страни, в които антисемитските предразсъдъци са най-разпространени. Това стана ясно от проучване, направено в 16 страни и публикувано снощи по случай годишната конференция на Асоциацията на евреите в Европа, предаде Франс прес.

В рамките на проучването въпроси са били задавани на около 16 000 души.

Според анкетата над една трета от гърците и поляците (36 процента) и 30 процента от унгарците, взели участие в допитването, смятат, че "евреите никога няма да могат да се интегрират изцяло в обществото".

Мнението, че съществува "тайна еврейска мрежа, която влияе на политическите и икономическите дела в света" се споделя от 58 процента от гърците, 39 процента от унгарците и 34 процента от словаците.

36% от анкетираните гърци, 27% от унгарците и 23% от поляците са "по-скоро отрицателно настроени" към евреите. За сравнение, в Германия отрицателно настроени към евреите са 11%, във Франция - 8%, в Швеция - 3%, а във Великобритания и Нидерландия - 2%.

Двадесет и осем процента от гърците, 26 процента от поляците и 25 процента от австрийците казват, че хранят отрицателни чувства по отношение на евреите заради политиката на Израел.

"Тревожните резултати от проучването показват, че антисемитизмът има дълбоки корени в Европа", заяви равин Менахем Марголин, председател на Асоциацията на евреите в Европа.

Проучването е било проведено от института "Ипсос" през декември 2019 и януари 2020 г. в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Швеция.

БТА