Ситуацията в София с разпространението на коронавируса е трагична и трябва да се въведе пълен локдаун. Това заяви пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Миндов описа положението пред лекарските кабинети в столицата -  стълпотворения от деца, възрастни, COVID болни, пълно объркване на потоците, никакъв ред, смесване на болни от всички възрастови групи.

"Кошмар е в момента, изнемогваме", обобщи Миндов.

Той е категоричен, че в София трябва да бъде въведен локдаун.

"Не трябва да се правят каквито и да е мерки, а да бъде въведен пълен локдаун, тъй като сме минали 600 на 100 000 души по заболеваемост. Всичко трябва да спре", категоричен е д-р Миндов.

Той обясни, че в София легловата база е почти запълнена.

"Обикалят линейки по лечебни заведения, има и човек, починал в линейка вече. Надминали сме категорично пика на втората вълна от миналата пролет", каза лекарят.

Според д-р Миндов трябва да се премине към пълно затваряне на заведения, да се спре всякакъв социален живот, всичко.

"В "Пирогов" в момента няма свободни реанимационни легла за интубиране. Ако в момента сте COVID болен и се нуждаете от интубиране, трябва да се чака да се освободи реанимационно легло. Положението е трагично", допълни медикът.

Той обясни, че локдаунът е крайна мярка, но тя трябва да се вземе за определен период.

От днес и София-област влезе в тъмночервената зона, сочи информацията на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Така вече осем области са със заболеваемост от над 500 на 100 хил. души.

Средната за страната заболеваемост на 100 хил. души за 14-дневен период към днешна дата е 431,31.

"Трябва да стиснем зъби и да разберем, че не трябва да даваме повече жертви", смята д-р Миндов.