На 101-годишна възраст почина последният останал жив боец от Френската съпротива, почетен като "спътник на освобождението" от генерал Шарл дьо Гол, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министърката на въоръжените сили Флоранс Парли съобщи вчера в Сената новината за кончината на Юбер Жермен.

Той е бил последният останал жив от общо 1038-те "спътници на освобождението", почетени от основателя на Петата република Шарл дьо Гол заради ролята си в борбата срещу нацистка Германия. Макрон отдаде дължимото на Жермен като човек, който е върнал свободата на Франция и я е възстановил.

На 18 юни 1940 г., след като нацистка Германия е прегазила мълниеносно Франция, Дьо Гол призовава по Би Би Си от Лондон борбата да продължи. Жермен се присъединява към френския генерал в британската столица, а после воюва в Сирия, Либия и Италия. Той също така играе роля при десанта на френски и американски войници в Прованс през 1944 г., а след Втората световна война е активен като политик.

Генерал Дьо Гол учредява през ноември 1940 г. Ордена на освобождението, който е присъждан до началото на 1946 г. Хората, удостоени с това отличие, са наричани "спътници на освобождението".

Френският президент ще почете бойците на Съпротивата с възпоменателна церемония през следващите дни, съобщи Елисейският дворец.

На 11 ноември Макрон планира да присъства на погребалната церемония за Юбер Жермен в Триумфалната арка в Париж и на самото погребение в мемориалния комплекс Мон Валериан, западно от столицата, където са положени тленните останки на много бойци от Френската съпротива.