Общинските съветници на Пловдив с пълно единодушие гласуваха 5 680 000 лева за стадионите на "Ботев" и "Локомотив", които са в процес на реконструкция. Този на "канарчетата" започна от кота "нула", но по различни причини се бави вече над седем години.

Парите са от общинския проектобюджет за 2022 г.

За стадион "Христо Ботев" (Колежа) отиват 2 860 800 лв. А за арената на Локо в парк "Лаута" - 2 820 000 лв.

За дома на "Ботев" парите се отпускат за закупуване на седалки, терен и т.н.

"Локомотив" пък трябва да изразходва своя дял за технически проекти, терени, паркоместа и инфрактруктура около стадиона.

Това са допълнителни средства към вече заделените от държавата за двата стадиона. Припомняме, че в началото на 2020 г. кабинетът на Бойко Борисов се отказа от закупуването на нов правителствен самолет и обяви, че отпуска 37 милиона лева за стадионите на пловдивските грандове, плюс базите на "Марица" и "Спартак".

Развалени бяха концесии.

В края на миналата година ДЗЗД "Колежа" спечели обществената поръчка на стойност 43 657 605,52 лв. без ДДС (52 млн. лв. с ДДС) за доизграждането на ст. "Христо Ботев", а парите бяха осигурени от държавния бюджет. Месеци преди това Бойко Борисов обеща европейски финали на Колежа, когато бъде завършен. Много бързо обаче стана ясно, че парите няма да стигнат.

Илиян Филипов, собственик на водещия партньор в дружеството ПИМК (автомобилно-транспортна компания, която се занимава и със строителство), бе цитиран от местни медии да казва, че строежът ще бъде довършен "в най-кратки срокове" - в рамките на една календарна година до етап, в който да се играят мачове от Първа лига. Това няма да се случи.

За стадиона на "Локомотив" бяха отпуснати доста по-малко пари - 12 милиона лева с ДДС. В обхвата на поръчката влиза проектиране и строително-монтажни работи по трибуните „Бесика“, „Спортклуб“ и южната трибуна.