Българският план за възстановяване и устойчивост, благодарение на който страната ни се надява да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездни средства от ЕС, бе приет днес от Министерски съвет и утре той ще бъде официално изпратен в Европейската комисия. 

След това започват да текат проверки, след които представителите на Комисията ще обявят дали той е приет и дали страната ни ще може да получи финансирането. Все още не е ясно дали в крайна сметка ще можем да получим 13% (около 1,6 млрд. лв.) още до края на тази година. 

"През последните месеци се работи интензивно от два поредни кабинета. Опитахме се за го комуникираме с 46-ото Народно събрание, с браншови организации и заинтересовани структури", заяви Стефан Янев преди правителственото заседание.

Към момента е ясно, че в предварителните разговори между Комисията и родното правителство е постигнато съгласие за поетапно затваряне на въглищните ни централи, които би трябвало да произведат последните си продукти през 2038 г. или 2040 г. България предлага и двете дати, като се надява да се приеме по-късната. 

Вчера пък стана ясно, че в плана се въвежда и нова реформа в сектора, като за целта ще бъде създадено ново държавно предприятия "Конверсия на въглищните региони". То трябва да осигури възможност на заетите в момента в централите и мините служители да продължат да работят. Идеята е техните договори да бъдат преподписани и те да започнат работа в новото дружество. 

В плана има общо 59 проекта и 46 реформи. Смята се, че излизането на парите в икономика ще доведе до мултипликатор от над 8 млрд. лв. за следващите шест години и така общата сума би трябвало да бъде около 20-21 млрд. лв. България, засега, реши да не използва възможностите на заемното финансиране, което Комисията предлага.

Важно е да се има предвид, че от първоначалните планове в проекта "Пеканов" отпадна идеята парите за бизнеса да са повече финансови инструменти, за сметка на грантовете. След възражения от страна на работодателите, ситуацията е следната - общият ресурс е 1,2 млрд. лв., а за грантове отиват 840 млн. лв. Инструментите са свалени до 360 млн. лв. 

Днес Атанас Пеканов обяви, че идеята на плана е да "повиши благосъстоянието на гражданите, за да отговорят на предизвикателствата на 21 век". По думите му, той е намерил "тежко  наследство" от предложения от ГЕРБ план, а забавянето дошло заради факта, че той и екипът му опитали да намерят начин, по който средствата да намерят най-добра реализация.