11 области са вече в тъмночервената зона - т. е. със заболеваемост от над 500 на 100 хил. души. Към Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник, София, София-област, Сливен, Варна се присъединяват вече и Стара Загора, Ямбол, 

 
Това сочат данните към 15 октомври, обобщени от Националния център па заразни и паразитни болести.
 
 
Средната заболеваемост за страната вече е 464,83 на 100 хил. души на 14-дневна база. Това означава, че при запазването на този темп на нарастване в България до няколко дни ще бъде прехвърлена границата от 500 души.

След решение на Областния медицински съвет, във всички болнични заведения на територията на Стара Загора, се увеличава броят на COVID леглата.

Областта е на 5-то място по нови случаи, съобщи БНР.

В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора хоспитализираните с коронавирус са 136, като 82-ма са на кислород. От днес се откриват още 23 допълнителни легла, като болницата общо разполага със 155, заяви директорът на болничното заведение проф. Йовчо Йовчев.

На вчерашно заседанието на Областния медицински съвет бе решено лекари-експерти да изготвят на областно ниво протокол с препоръки за унифициране на лечението на пациенти с COVID в доболничната помощ.

В област Ямбол, която също влезе в тъмночервената зона, учениците минават на ротационен режим. От понеделник 5.,6., 9., и 11. клас ще бъдат в класните стаи за две седмици, после ги сменят 7., 8., 10. и 12. клас, информира бТВ.

Забраняват се масовите събирания, а семейните тържества, кръщенета и сватби трябва да бъдат с до 20 души. Спират работа извънкласните форми, школи и обучение за всякакви възрасти.