През 2015 г. кметицата на София Йорданка Фандъкова ще открие завод за преработка на отпадъци и нови спирки на метрото, които ще свързват летището с централните жп и автогара. В годината на местните избори ще бъдат пуснати и още нови автобуси и тролейбуси. 

Бюджетът на столицата за догодина възлиза 1.459 млрд. лв., приблизително толкова беше и тази година, съобщи кметицата на семинар на общинарите във Велинград. За последните пет години са направени ремонти на 84 км основни улици и булеварди и 94 моста, изградени са 14 км нови пътища, 13 км метро, 48 сгради на детски градини, нов музей и 5 кръстовища на две нива. Положени са и 220 км водопроводи и 100 км канализация.

"Това са само част от видимите резултати, които се усещат като подобрена градска среда", обобщи Фандъкова.

Тя подчерта, че приоритетите в последната година от мандата й са същите - екология, инфраструктура и транспорт. По този повод  догодина местната управа планира голяма капиталова програма в размер малко над 705 млн. лева. Ще започне работата и по проектите за новия програмен период по европрограмите "Транспорт" и "Околна среда".

Напролет ще бъдат открити и новите метростанции в жк "Дружба" и до летище "София", също и до Бизнес парка в жк "Младост". В средата на следващата година продължава работата по новата станция до кв. "Хладилника". Очаква се общината да започне и третата линия на метрото. Фандъкова уточни, че за тази линия ще има  финансиране от ОП "Транспорт". 

Догодина продължи и обновяването на автопарка на градския транспорт. Столична община ще кандидатства за финансиране на покупката на още 110 единични автобуса и 5 нови тролея.

През есента на 2015 г. се очаква да започне работа и дългоочакваният завод за механично-биологично третиране на отпадъци. Построяването му беше обещано още по времето на мандата на Бойко Борисов като кмет. Йорданка Фандъкова обяви, че строителството върви по план и се очаква през септември-октомври догодина той да заработи

Заводът ще бъде най-големият в Източна Европа. Очаква се капацитетът му да е по 1500 т боклук дневно, а на час ще се обслужват по 40 камиона, които събират отпадъците от контейнерите.

Фандъкова заяви, че предстоят ремонти на Западен парк и след това на Северен парк, както и подмяна на осветлението в центъра на София и в останалите квартали.