Григор Димитров се размина с финала на големия турнир "Индиън Уелс" от серията Мастърс 1000. Той отстъпи с 2:6, 4:6 пред Камерън Нори (Великобритания) и не успя да стигне до пряк спор за титла за първи път след 2018 г.

Този път обрат нямаше - както в мачовете с Даниил Медведев и Хуберт Хуркач.

Нищо не спореше днес на Григор Димитров. Той изгеждаше уморен, може би най-вече психически, нямаше тонус и хъс. Направи много непредизвикани грешки от форхенд. Бекхендът, спечелил му много точки в слънчева Калифорния, също не бе познатото оръжие.

Сервисът не влизаше - най-добрият ни тенисист рядко затрудняваше с него опонента си. 61% вкаран първи начален удар е недостатъчно.

Обратно - левичарят Нори, който от понеделник ще е първа ракета на Великобритания, се представи много солидно от основната линия (и зад нея). Той направи много малко непредизвикани грешки и съумя да държи българина назад и да го принуждава да рискува и греши. Действаше ефективно и прагматично.

Още началото бе кошмарно. Двойна грешка още в първите два сервиса в откриващия гейм. Българинът опита да се пребори, но бързо загуби подаването си. Малко след това - отново след 0:30 и изравняване, той бе пробит още веднъж. 

При 0:4 Димитров най-сетне взе гейм. Върна и един от брейковете - 2:4. Появи се надежда, но несигурната му, колеблива игра се прояви пак на началния удар и резултатът стана 2:5. Нори не чака нова покана - 6:2.

По същия начин започна и вторият сет. В дълъг гейм Григор не успя да разгърне играта си, направи много непредизвикани грешки и пак се оказа догонващ в началото - 0:1.

При 1:2 първата ни ракета получи възможност да върне пробива, но хладнокръвният Нори принуди Димитров да сбърка за пореден път. Имаше битка - поне това, но британецът измъкна ключов гейм - 3:1. С много перипетии бившият №3 в света успя да намали.

Гришо подобри представянето си и пак се доближи до своя съперник, но само толкова - Нори си взе гейма, 4:2. Нова размяна и 5:3. В тези минути Григор вдигна нивото си и вкара няколко страхотни удара от форхенд, но твърде късно.

При 5:4 Камерън Нори не трепна и с убедителен сервис гейм на нула затвори мача, достигайки на финал в турнир от Мастърс за първи път в кариерата си.

Той ще играе за една от най-престижните титли в тениса срещу Николоз Басилашвили (Грузия), взел връх над американеца Тайлър Фриц - 7:6(5), 6:3 в другия полуфинал.

На трибуните бяха звезди като актрисата Чарлийз Терон, поп звездата Сийл, тенис величията Род Лейвър и Моника Селеш и т.н.