България е на ръба на въвеждане на пълен локдаун, ако броят на приеманите дневно в болница с COVID-19 и починалите от болестта се задържи, предупреди  тази сутрин служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието - каза Кацаров в интервю за бТВ тази сутрин. - Изборът, който се налага да правим в момента е между живота и ограниченията“.

Всеки седми човек, влязъл в болница с COVID-19 от началото на годината умира, каза здравният министър.

По думите му здравната система скоро ще бъдем силно затруднена да осигури легла за болните от коронавирусна инфекция и в момента обществото е изправено пред дилемата за пълен локдаун или прилагането на здравен сертификат за достъп до обществени места.

Кацаров не се ангажира с число на хоспитализираните, при което ще се наложи локдаун.

Той посочи, че местата, за които ще се изисква сертификат са „рисковите обекти и затова там са насочени мерките“.

Сертификатът няма да се изисква за градския транспорт и в училищата, защото, ако се изисква, транспортът ще спре и хората няма да могат да се придвижват и децата няма да могат  да учат присъствено.

„На практика сме в ситуация, в която затваряме по-голямата част от училищата - каза Кацаров. - Ситуацията е изключително сериозна".

Наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят, каза здравният министър. 

„Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са  казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

Той уточни, че мерките няма да се отнасят за изборите на 14 ноември и че те ще се проведат по начина, по който се проведоха предишните избори, но не е изключен и вариант на избори със зелен сертификат.

Контролът дали посетителите имат здравните сертификати ще извършват организаторите на събитията и собствениците на обекти, а контролът за автентичността на тези документи ще извършват РЗИ и МВР.

„Катастрофални са нивата на ваксинация - призна Кацаров. - Основната цел на мерките ... е да предпазим страната от ситуация, в която болниците няма да могат да приемат повече пациенти".