По плажа се търкалят хиляди малки стъкълца от строшени бутилки, измити от морето, изгладени от пясъка, полирани от слънцето. Някои даже са придобили форми. На сърце, на личице, на нещо, което всеки сам си измисля.

Розантия Петкова обаче прави от тези стъкълца изкуство. Оплита ги филигранно с медна тел и се получават уникални бижута. Нейни творения има вече в САЩ, Испания, Бразилия, Индия, Англия. 

Розантия “избухва” късно за своето изкуството. Завършила е английска филология, работила е дълги години като преводач, сега е в голяма търговска фирма. Полиглот.

Розантия Петкова

Баща й е грък, участва в съпротивата срещу хунтата, после намира убежище в Съветския съюз. Там се запознават с майка й. Тя е първият говорител на „Радио Москва“ за България. И заедно се завръщат у нас. 

Розантия се запалва по бижутата сравнително късно, преди 15 години.

Просто един ден на плажа в Обзор намерила зелено стъкълце с абсолютната форма на сърце. Взела го без да предполага как то ще промени живота ѝ. После започва да събира и други. Не разбира още защо. Но глобалният свят си знае работата:

„Видях в интернет бижута от морско стъкло и ми стана много интересно – да върнеш красотата от нашия боклук. Ние го изхвърляме безотговорно, природата ни го връща красиво. И така започнах.“

И както казва, с неочаквана за нея упоритост, се захваща с техниката „плетена тел“, която буквално прегръща морското стъкло и го превръща в бижу. 

Розантия признава, че не може да създаде две еднакви бижута, всички са различни – оригинали, и това е стилът ѝ.

Бизнесът ѝ върви, още повече, че вече има продажби на четири континента, а за най-странно намира това, че е имала най-много работа по време на пандемията от COVID-19.

„Бяхме неприсъствено - върша си работата и едновременно правя бижута.“

Единственият голям проблем е, че вече няма базари на закрито, където преди е продавала бижутата си. Останал е само пред „Халите“ – Базарът на изкуствата. Но пък в тези болнави дни добре се справя с продажбите през фейсбук страницата си в интернет. 

Оригиналните бижута – единствени и неповторими, струват между 30 и 50 лева. Розантия е опитвала да изработва колиета и с плетка от сребро, но това много ги оскъпява, стават над 100 лева. 

„Обичам медната тел, тя е по-мека, дава възможност за повече творчество, по-податлива е, с нея мога да направя това, което вече съм измислила“, казва бижутерката.

"Лабрадорит 1"

Всяко лято тя и съпругът ѝ Христо обикалят по плажа на морето и събират стъкълца. Но вече и приятелите им знаят страста ѝ, и като ходят на почивка, и те им носят. Веднъж приятелско семейство им донесло цяла торба.

Розантия работи и с естествени камъни, но предпочита стъклото. Импровизира, признава че се учи непрекъснато, не спира да се развива. Цели се в клиентите, които харесват необичайното, оригиналното, единственото. 

"Син кукер"

А затова, че е започнала късно, казва – никога не е късно да откриеш скрития талант в себе си. Съветва всички – не се притеснявайте да започнете нещо ново.

"Лабрадорит 2"

Направата на едно бижу ѝ отнема от два до шест часа, прави го след работа. Това ѝ носи добри приходи, а дългосрочната ѝ цел е да си направи собствена галерия. И смята, че не е далече от това. Въпреки че и онлайн търговията е добър начин за доходи. Особено по време на COVID.

За да популяризира работата си, Розантия поддържа блог, в който на български и английски език подробно разказва за своите проекти – всеки, който иска може да види как се е родило бижуто, което носи. Розантия няма никаква идея какво ще прави в началото на изработката, казва просто:

„Води ме стъклото“.

Майсторката толкова се е запалила по бижутерството, че се наложило да се преосмислят семейните задължения у дома.

„Откакто се запалих по това, съпругът ми започна да готви вкъщи“, казва през смях тя. 

Но пък всичко в нейния дом е изкуството. Съпругът ѝ Христо рисува, тя прави бижута. Творчески дом. А качеството си е качество...

----

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).