Скоро ДПС ще бъде първа политическа сила. Тази прогноза направи депутатът от партията на Лютви Местан Мустафа Карадайъ пред БНТ.

Всеки би трябвало да говори от позицията на своята тежест. Хората, които искат да видят фактите, ще видят, че ДПС върши правилна политика. И най-нормално е в скоро време да бъдем и първа политическа сила, нормално е, заедно ще трябва да го направим.

Според него скоро време пак щяло да има избори.

"Може и преди местните през есента на 2015, теоретично е възможно да има парламентарни избори. Сложно управление имаме в момента в страната, от тази гледна точка всичко е възможно. Ние днес сме в опозиция, независимо че сме спечелили избори", пресметна депутатът.

На въпрос защо все ДПС e трън в очите, Карадайъ отговори, че било "нормално" в последните години все ДПС да са виновни за всичко. "Бeзспорно в този процес без медиите няма да стане това нещо. И медиите трябва да си носят своята отговорност. Не критикувам медиите, рисувам картината – без медиите няма как да достигат посланията. Тоталното отрицание, включително и на ДПС, и всевъзможните форми на омраза не водят до добро. Тази омраза трябва да се трансформира в нещо продуктивно. Имаме дадености в нашата родина, те са факт и на база тези факти трябва да видим накъде вървим и от какво имаме нужда. Иначе докато ги има тези внушения, антиДПС говоренето ще го има", заключи Карадайъ. Той отправи и послание в стила на хипитата от миналия век.

"Политика с омраза не се прави. Политика се прави с любов", каза Карадайъ. Той обясни, че никой никого не кара насила да се занимава с политика и обществени дейности. Целта на занимаващия се с политика е хората да живеят по-добре, добави той.

Занимавайки се с политика в България, на нас все някой ни е виновен – народът ни е виновен, другите партии са ни виновни, ние нямаме нито една теза, да кажем, че за 10-15 години ние в този сектор ще следваме еди какво си, независимо кой е на власт,  направи разсъждения по принцип Карадъйъ.

Той коментира и преяждането на Реформаторския блок с власт (обикновено в подобен контекст се коментира представляваната от него партия ДПС - б.р.): "Скромното им обществено представителство, което се изразява и в участието им в парламента, не съответства нито на огромната амбиция, мерак за власт, нито на онова говорене като че ли едва ли не са последната инстанция и казват последната истина от името на целия народ. Значи, в държавата има различни хора с различни идеи и всеки има определена тежест и изборите дават накъде се е променила тежестта. Изборите дават определена тежест", каза депутатът.